Tilbake til alle arrangementer

Barokkansk vårbrus

  • Marmorsalen, Sentralen 3 Øvre Slottsgate 0157 Oslo Norway (kart)
Barokkanerne.jpeg


Barokkanerne med ledet og obosolist Alfredo Bernardini

Mark Bennett - trompetsolist

Huw Daniel - fiolinsolist

Christian Kjos - orgelsolist

Optimistisk feirer vi våren med sammen med vår faste gjesteleder, oboisten Alfredo Bernadini, trompetisten Mark Bennett, fiolinisten Huw Daniel og vår egen organist, Christian Kjos. Vi har gitt de hver sin utfordring hvor de får boltre seg i noen av 1700-tallets flotteste konserter. Mark Bennett begynner med en trompetkonsert av Johann Friedrich Fasch som studerte musikk i Leipzig før han reiste rundt som kapellmester og fiolinsolist i Tyskland. Bach hadde høye tanker om Fasch som komponist, og den sprudlende, virtuose og populære trompetkonserten i D-dur er i dag mye spilt.

Fra Tysk trompetmusikk drar vi til London og en av Händels orgelkonserter fra opus 7. Dette er musikk Händel skrev for å bli fremført som del av hans mange oratorier og er blant hans mest inspirerte øyeblikk som komponist av instrumentalmusikk. Selve konserten begynner melankolsk, men allerede i andresatsen kjenner vi våren og livsgleden bruse. Händel fikk til og med plass til å legge inn noen musikalske sitater av sin gode venn Telemann i musikken.

Fra London drar vi rett til Venezia og en av barokkanens mest berømte notepublikasjoner, nemlig Vivaldis op. 3, L'estro armonico. Dette er både en klassisk fiolinkonsert og en concerto grosso med stadige vekslinger mellom fullt øs i orkesteret og solistiske passasjer. Den både svinger og byr på fantastiske melodier og er et fyrverkeri av tekniske utfordringer for fiolinisten.

Etter dette er det bare rett og rimelig at vi lar sjefen sjøl, oboist Alfredo Bernadini slippe til i en obokonsert. Alessandro Marcellos obokonsert stammer fra Venezia omkring 1715 og byr på sanselige melodier hvor oboen spiller i sitt aller vakreste register. Den ble senere transkribert av Johann Sebastian Bach til en cembalokonsert.

Etter pause samler vi våre orkestrale tropper og lar orkesteret med både trompet, obo og fiolinsolister møtes i en av Telemanns orkestersuiter fra hans monumentale utgivelse «Tafelmusik» fra 1733. Samlingen var så populær at den til og med fant veien til Christiania hvor over 200 abonennter betalte den astronomisk høye prisen av 8 Reichtaler. Kanskje ble noe av musikken spilt hos kommandant Georg von Bertouch på Akershus festning? Suiten er gedigen og fyller hele del to av konserten. Her får trompetisten lange soloer mens to fiolinsolister og en oboist spiller opp mot dette. Musikken regnes som et av Telemanns absolutte høydepunkter som komponist og forener alt han hadde kunne om både fransk og italiensk stil til et eget tysk uttrykk. Etter dette kan våren bare komme.


Program:

Johann Friedrich Fasch: (1678 - 1758)Konsert i D-dur for trompet, 2 oboer, fagott strykere og basso continuo FaWV L:D1

Georg Friedrich Händel: (1685-1759) Konsert i d-moll for orgel, 2 oboer, fagott, strykere og basso continuo, op.7 n.4, HWV 309

Antonio Vivaldi (1678-1741)Konsert i G-dur for fiolin, strykere og basso continuo fra L'estro armonico Op. 3 n.3 RV 310

Alessandro Marcello: (1673 - 1747) Konsert i d-moll for obo, strykere og basso continuo

Pause

Georg Philipp Telemann (1681 - 1767) Orkestersuite i D-dur for trompet, obo, strykere og basso continuo TWV 55:D1



Romeren Alfredo Bernardini flyttet som 20-åring til Holland for å spesialisere seg i tidligmusikk og barokkobo ved det kongelige konservatoriet i Haag med bl.a. Bruce Haynes og Ku Ebbinge som lærere. I dag er Bernardini en av verdens fremste barokkobospesialister og har spilt med med de mest anerkjente tidligmusikkgruppene, som Hesperion XX, Le Concert des Nations, La Petite Bande, Freiburg barokkorkester, The English Concert, Bach Collegium Japan og Amsterdam barokkorkester. I 1989 grunnla han sammen med brødrene Paolo og Alberto Grazzi ensemblet ZEFIRO som har høstet anerkjennelse over store deler av verden. Bernardini har står spissen for en mengde CD-produksjoner med internasjonale utmerkelser, som for eksempel Cannes Classical Award i 1995 for Antonio Vivaldis obokonserter (Astrèe naìve). Bernardini har vært en meget kjær gjesteleder for Barokkanerne siden 2009.. I tillegg til den utøvende siden, forsker Bernardini på historiske blåseinstrumenter, bygger kopier av gamle oboer og er professor i barokkobo ved universitetet Mozarteum i Salzburg.

Mark Bennett studerte trompet ved Royal Collge of Music med Michael Laird som lærer hvor han også mottok Royal College Brass prize og ble så interssert i naturtrompeten. Han er i dag en av de mest benyttede barokktrompetistene og har spilt Bachs Brandenburgerkonsert no. 2 ikke mindre enn 7 ganger. Han har spilt lenge i det ledende engelske tidligmusikkorkesteret The English Concert men også London Brass og Baroque Brass of London, samt Orchestra of the Age of Enlightenment og The English Baroque Soloists. Mark Bennet var mellom 1990 og 2000 professor i barokktrompet Roayal College og Music i london. Han har samarbeidet med dirigenter som Esa Pekka Salonen, Claus Tennstedt, Franz Bruggen , Sir Roger Norrington, William Christie, Ton Koopman Iona Brown, Christopher Hogwood, Sir Simon Rattle, Philippe Herreweghe, og Sir John Eliot Gardiner.

Huw Daniel, opprinnelig fra Wales, studerte barokkfiolin med Simon Standage på Royal Academy of Music. I 2004 var Huw medlem av European Union Baroque Orchestra (EUBO), og musikerne dannet etterhvert ensemblet Harmony of Nations som har fortsatt å spille sammen under dette navnet. Han er medlem av Dunedin Consort, Irish Baroque Orchestra, The Sixteen og Orchestra of the Age of Enlightenment.Siden 2004 har han vært leder av Orquestra Barroca Casa da Música, Porto, Portugal, og er ofte gjesteleder for EUBO og English Concert i konserter og på innspillinger.

Tidligere arrangement: 31. mars
Klassisk lunsjkonsert på Sentralen
Senere arrangement: 21. april
Fanny og Felix